Gezondheid van de katten

 

 

 

Katers


Poezen


Kittens


Planning


Nakomelingen



Kastraten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor het hele overzicht van onze getest katten met resultaten.

 

HCM

Hypertrofische Cardiomyopathie HCM afgekort is een genetische hartziekte. HCM wordt gekenmerkt door een abnormale verdikking van de hartspier. Voornamelijk ter hoogte van de linker kant van het hart. Doordat de hartspier verdikt wordt, wordt het hart minder elastisch, waardoor het zich minder gemakkelijk kan vullen. Een tweede gevolg is dat er minder ruimte voor bloed overblijft in de linker kamer, waardoor een kleinere hoeveelheid bloed dan normaal kan worden rondgepompt bij iedere hartslag. De dikke hartspier kan maken dat er turbulentie van bloed optreedt of dat er bepaalde kleppen in het hart gaan lekken. Dit kan dan aanleiding geven tot een hartruis, dat door de dierenarts met een stethoscoop kan gehoord worden. Katten met HCM kunnen vocht in of rond de longen krijgen wat kan leiden tot een bemoeilijkte ademhaling. Andere dieren vertonen geen symptonen, maar kunnen wel plots dood vallen, meestal ten gevolg van een plotse erge ritmestoornis. Sommige katten vormen dan weer bloedklonters waardoor ze eventueel verlamde achterpoten kunnen krijgen. HCM is geen aangeboren ziekte, maar een ziekte die zich langzaam ontwikkelt. Katten die HCM hebben, vertonen dus vaak geen symptonen voordat ze zes maanden oud zijn, en het kan soms een aantal jaren duren voordat de diagnose gesteld worden. Daarom moet het hart op diverse tijdstipppen door een specialist een echografisch onderzoek uitgevoerd worden.

HCM kan spijtig genoeg niet genezen worden, maar aangetaste katten kunnen wel behandeld worden met medicatie. Afhankelijk van de symptomen van het dier en de staat van het hart worden oa vochtafdrijvende middelen, beta-blockers en/of ACE-inhibitoren gebruikt.

Hier een link met de lijst met adressen waar u, uw katten kan laten testen.

Bij de Maine Coon is het gen MyBPC3 genaamd gevonden. Dit gen is alleen voor de Maine Coon en heeft geen relatie met het HCM wat bij de britten veroorzaakt word. Er zijn ondertussen al meerdere cattery's die hun Britten enkel HCM DNA laten testen. Het staat heel leuk op de site dat ze HCM DNA getest zijn maar in werkelijkheid wil het dus zeggen dat die katten negatief zijn voor het gen MyBPC3 die bij de Maine Coon HCM veroorzaakt. Het gen heeft niks te maken met het HCM bij de Britten. Britten kunnen enkel en alleen met echo op HCM getest worden. Tevens zijn er cattery's die van mening zijn dat HCM testen weggegooid geld. Dit omdat ze het ene jaar negatief testen en het jaar daarop positief getest kunnen worden. Maar mensen wees verstandig en koop zeker daar geen kitten. Misschien fokken zij wel met HCM positieve katten. Je kunt beter je katten testen dan helemaal niet. Het zou toch verschrikkelijk zijn als u uw lieve schat moet afstaan omdat de fokker de verantwoordelijkheid niet wil nemen om te testen. Ook is het zo dat als je als fokker je katten niet laat testen zo nooit aan schone lijnen kunt komen. Het is eeuwig zonde dat fokkers niet willen testen. Zo duurt het nog langer voordat het HCM probleem opgelost kan worden. En als er ondertussen meerdere generaties negatief getest zijn kun je als fokker wel met meer zekerheid zeggen dat de kittens gezond zijn.

Al onze katten komen uit negatief geteste ouders en worden zelf ook getest op HCM voordat we met hun een nestje plannen. Wij laten onze katten tegenwoordig enkel testen door Ingrid Putcuyps te Gent België. Al onze testen worden in de database van pawpeds gezet.

 

PKD

'Polycystic kidney disease' betekent letterlijk 'nieraandoening met veel vochtblaasjes' en wordt met name gezien bij de Perzische kat. De cysten ontstaan uit urine-afvoerbuisjes in de nieren. Waarom delen van afvoerbuisjes opzwellen, is nog niet bekend. Wel weten we dat PKD een erfelijke ziekte is, die net zo vaak bij katers als bij poezen wordt aangetroffen. Al bij heel jonge dieren zijn de cysten aanwezig. Omdat de cysten dan nog heel klein zijn, werken de nieren bij deze jonge dieren nog normaal.Wanneer de cysten in de loop van het leven groter worden (denk hierbij aan het heel erg langzaam opblazen van een ballon) en het normale nierweefsel in de verdrukking komt, kunnen de dieren ziek worden. Als er sprake is van een beperkt aantal cysten of als slechts één nier is aangetast, zal het betreffende dier niet ziek worden. De kittens van deze dieren kunnen echter wel ziek worden. Katten hoeven dus zelf niet ziek te zijn of te worden om de ziekte door te kunnen geven aan het nageslacht.

Wij fokken enkel met katten die uit negatieve geteste ouders komen. Vroeger gebeurde de testen d.m.v. een echo maar tegenwoordig kunnen we onze lieve schatjes laten testen via DNA. Wij laten onze DNA testen uitvoeren bij Animal DNA te Australië

 

FeLV

Deze afkorting staat voor Feline Leukemie Virus of Leucose, een hele mond vol! Het is een virusziekte die vrijwel altijd dodelijk afloopt. Dit virus tast het immuunsysteem aan, waardoor ze gevoeliger worden voor infecties. Ook kan het virus leukemie veroorzaken.

Hoe krijgt mijn kat FeLV?

Na infectie gaat het virus via de keelamandelen naar het beenmerg, de lymfevaten en de lymfeknopen. Zo komt het virus in het bloed. Via het speeksel, het bloed, urine en ontlasting kan een kat zo weer nieuwe katten besmetten. FeLV wordt voornamelijk via langdurig sociaal contact verspreid, bijvoorbeeld door elkaar te wassen, of uit hetzelfde bakje eten. Het kan ook overgebracht worden door bijtwonden en vechten, maar in iets mindere mate. Daarnaast kan het virus van poes op kitten overgedragen worden. Zeker als u bewust een nestje plant, laat dan beide dieren testen.

Niet alle katten die besmet raken worden ziek. Dieren met een goed en sterk immuunsysteem kunnen de ziekte overwinnen. Katten met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld doorlangdurige stress of ziekte, worden wel ziek. Ook zullen jonge katten sneller ziek worden dan volwassen katten.

Hoe zie ik of mijn kat met FeLV besmet is?

Doordat het immuunsysteem aangetast is zien we vooral de gevolgen van de verminderde weerstand. Zo ontstaan er veel ontstekingen, maar ook sloomheid, bloedarmoede, vermageren, benauwd-heid, koorts, zwelling van de lymfeknopen, oogontstekingen, abcessen, verlammings-verschijnselen en voortplantingsproble-men. Ook kunnen er tumoren ontstaan. Afhankelijk van waar de tumoren ontstaan zullen er op verschillende plaatsten klachten ontstaan.

De uiteindelijke diagnose stellen we via een bloedtest. Via een snaptest kunnen we dit vrij snel testen. Een negatieve test is 100% zeker. Een positieve test kan echter ook vals-positief zijn. Als de uitslag positief is moeten we het bloed ter bevestiging doorsturen naar een laboratorium.

Is FeLV te behandelen?

We kunnen FeLV niet genezen. Wel kunnen we de gevolgen zo veel mogelijk proberen te behandelen, bv. antibiotica voor de infecties die ontstaan. Katten die ziek worden overlijden allemaal (50% binnen 1 jaar, 90% binnen 3 jaar). Het is wel heel belangrijk dat de kat gescheiden wordt gehouden van andere katten. Dit betekend dat de kat niet meer naar buiten mag.

Er bestaat een vaccinatie tegen FeLV, maar die is niet 100% betrouwbaar. Alleen als uw kat extra risico loopt is het verstandig om de kat te vaccineren, bv als u weet dat er een met FeLV besmette kat in de buurt rond loopt.

Als u een Cattery heeft is het belangrijk om elke nieuwe kat vooraf te testen. Plaats ze pas bij elkaar als u zeker weet dat de nieuwe kat geen FeLV heeft. Als u een kat heeft waarvan u vermoed dat hij FeLV heeft, plaats hem dan apart van de rest tot u zeker weet dat de kat niet besmet is. Zo voorkomt u dat de rest besmet raakt.


FIV

FIV staat bij de meeste mensen bekend als kattenaids. FIV staat voor Feline Immunodeficientie Virus. Er zijn veel overeenkomsten tussen FIV en FeLV. Zo zijn het beiden virusziekten die het immuunsysteem aantasten. Het virus is verwant aan het humane HIV maar is absoluut niet besmettelijk voor mensen.

Hoe krijgt mijn kat Kattenaids?

Net als bij mensen wordt dit virus overgebracht door bloedcontact. Infectie komt vooral door vecht- en bijtwonden. Het is natuurlijk niet vreemd dat katers dus vaker besmet worden dan poezen. Ook bij dekkingen wordt vaak gebeten (nekbeet). Een drachtige poes kan ook haar kittens besmetten; in catteries is het dus oppassen geblazen. In mindere mate kunnen katten elkaar ook besmetten door langdurig sociaal contact. Maar anders dan bij FeLV komt dit maar weinig voor.

Hoe zie ik of mijn kat FIV heeft?

Zoals gezegd tast FIV het immuunsysteem aan. De infectie verloopt in een aantal stadia.

Stadium 1 acute stadium: De kat is wel besmet maar vertoont vrijwel geen ziekte verschijnselen. Een enkel dier heeft wat koorts.

Stadium 2 Asymptomatische fase: Deze fase kan vrij lang duren, soms wel langer dan 5 jaar. In deze fase kan de kat wel andere dieren besmetten, maar heeft zelf geen symptomen.

Stadium 3: In Deze fase heeft de kat allerlei vage, algemene symptomen, zoals koorts, oogontstekingen, verminderde eetlust en vermageren.

Stadium 4 AIDS gerelateerd stadium: In deze fase komen de meeste dieren bij de dierenarts. De eigenaar ziet dat er wat mis is, al zijn de klachten vaak wat algemeen. Zo zien we tandvleesontstekingen, oogontstekingen, vermageren, lymfe-knoopzwelling, benauwdheid en diarree. Vaak wordt dit steeds erger.

Stadium 5 AIDS: Uiteindelijk bereikt een deel van de katten het stadium dat je kunt vergelijken met AIDS. De kat vermagert, krijgt chronische ziekteproblemen en allerlei infecties die hij niet meer kan overwinnen, zoals longontsteking. Een enkele keer zien we ook zenuwafwij-kingen.

Als we een kat verdenken van Kattenaids dan wordt er meestal een snaptest gedaan. Bij gezonde katten zien we een enkele keer een vals positieve uitslag. In dit geval moeten we het bloed ook nog doorsturen naar een laboratorium.

Is FIV te behandelen?

Ook voor Kattenaids is er geen behandeling mogelijk. Wel kunnen we de secundaire infecties behandelen. Er bestaat geen vaccin.

Als uw kat kattenaids heeft is het heel belangrijk dat u hem gescheiden houdt van andere katten. Hij zal dus niet meer naar buiten mogen, hoe moeilijk dit ook is. Daar kan hij namelijk een hoop andere katten besmetten. Het grootste probleem is natuurlijk dat de kat de eerste jaren geen verschijnselen heeft, maar wel andere dieren kan besmetten. In Catterie's is het belangrijk dat u alle nieuwe dieren laat checken voordat u ze bij uw andere katten zet.

 

 

Cattery van Didero


Gezondheid


Nieuws   


Linken


Contact


Gastenboek